Creative Retreats aftrekbaar als studiereis

Waar voorheen studiekosten aftrekbaar waren, is dat sinds 2022 niet meer het geval. Het STAP-budget deed zijn intrede waarbij je kans maakt op 1000,00 per jaar. Fijn, maar financieel in de meeste gevallen een behoorlijke achteruitgang. Nu je ook dit budget bij de meeste aanbieders niet meer kunt aanvragen, moeten we het toch veel aantrekkelijker maken om een leven lang te leren, dachten wij zo. En dat klopt! Studiereizen zijn namelijk wèl aftrekbaar. Komt dat goed uit met Creative Retreats :) Regel al je zaken voordat je meegaat en laat je voordelen niet liggen. Wij leggen je in deze blog precies uit wat je moet weten.

Wat valt er onder een studiereis?

Studiereizen zijn aftrekbaar als de reis voor minstens 50% uit zakelijke activiteiten bestaan. Een ontspannende reis in zowel binnen- als buitenland waarbij je zakelijke activiteiten combineert met ontspanning. Laten daar nou al onze Creative Retreats onder vallen 😉 Een vakantie met een enkele zakelijke afspraak of waar je hier en daar wat kiekjes op Instagram zet voldoet dus niet. Wel als je een congres bijwoont, een zakelijke relatie bezoekt of een fotoshoot doet, valt dit onder studiereizen.

Zijn de volledige kosten van de Retreats aftrekbaar?

Onze Creative Retreats vallen onder de categorie ‘representatie, congressen, seminars en studiereizen’. Voor deze categorie geldt een drempelbedrag van € 5.100. In plaats van deze drempel mogen ondernemers voor de inkomstenbelasting 80% van deze kosten aftrekken in hun aangifte. Dat percentage geldt ook voor degenen die inkomsten uit overig werk hebben. Voor ondernemers voor de vennootschapsbelasting geldt het percentage van 73,5%. Voor de reis- en verblijfskosten mag je maximaal € 1.500 aftrekken. Was het voor jouw werk noodzakelijk om de retreat bij te wonen? Dan geldt dit maximum niet.

Hoe kan ik dit aantonen bij de Belastingdienst?

Om jouw Creative Retreat af te kunnen trekken in je aangifte, is het belangrijk dat je zoveel mogelijk bewijs vastlegt en bewaart. De factuur natuurlijk, je reiskosten als dit niet inclusief is, je eventuele extra bonnetjes en de bevestigingsmail.

Ja ja, maar nu even concreet.

Een rekensom met Directing Retreat als voorbeeld. 4900,00 x 80% x 37% = 1450,00. 4900 - 1450 = 3450,00 voor 10 dagen Sardinië 😎

Waar komen die percentages vandaan? Je mag 80% van de reiskosten aftrekken als zakelijke kosten. Dit bedrag gaat van je winst af en bij de inkomstenbelasting betaal je belasting over je belastbare winst. Dit is per persoon verschillend, maar is gemiddeld zo'n 37%. Lekker meegenomen, toch?!

Vorige
Vorige

Creativiteit op de werkvloer loont

Volgende
Volgende

Nieuw in Nederland. Creatieve studiereizen voor professionals.